Wat is het verschil tussen een pixelbestand en een vectorbestand


Iedereen krijgt met pixels en vectoren te maken. Zeker wanneer je grafische afbeeldingen in een drukwerkbestand wilt verwerken. Een vectorafbeelding is ideaal als logo of illustratie en zorgt voor mooi scherp bedrukking. Maar wat zijn vectoren? En wat is precies het verschil tussen vectoren en pixels? vandamvakkleding.nl legt het je uit:


Pixel
Er zijn twee soorten grafische bestanden: pixel- en vectorafbeeldingen. Een pixelbestand is opgebouwd uit kleine pixels (vierkantjes) met een bepaalde kleurinformatie. Deze pixels worden duidelijk zichtbaar wanneer je inzoomt op de afbeelding. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (Dots/Pixels Per Inch) en is leidend voor de kwaliteit van de afbeelding. Wil je een pixelafbeelding vergroten dan zullen de pixels steeds beter zichtbaar worden{zie voorbeeld) en krijg je te maken met een ‘blokkerig’ beeld.



Vector
Een vectorbestand bestaat alleen uit informatie van de gebruikte lijnen. In het beeld hebben deze lijnen een bepaalde plaatsing, vulling en dikte. Wil je een vectorbestand vergroten dan zullen de lijnen altijd hun vorm behouden. Het maakt niet uit hoe groot de afbeelding is, de kwaliteit van een vectorbestand blijft altijd gelijk. Ook blijft het mogelijk om later de kleur te veranderen.


Hoe herken ik een pixel- of vectorbestand?
Vaak kan je al aan het bestandstype zien of het een pixel- of vectorafbeelding is. Vectorbestanden worden meestal gemaakt in Adobe Illustrator en vind je vaak met één van de volgende extensies: AI, EPS of PDF. Pixelbestanden herken je als JPG, TIFF, PNG, PSD of BMP-bestanden.


Je kan natuurlijk prima een pixelafbeelding in Illustrator openen om het vervolgens als een EPS op te slaan, maar hierdoor krijg je niet de vectorinformatie en zal het een pixelafbeelding blijven. Hoe zie je dan wel of je een pixel- of een vectorafbeelding hebt?


Inzoomen
Open jouw afbeelding in een fotoviewer op jouw computer en zoom sterk in. Blijft het beeld even scherp? Dan heb je een vectorafbeelding. Worden de pixels juist zichtbaar? Dan heb je dus te maken met een pixelbestand.

Heb je vragen? chat even in de chatbox rechtsonder